DONA, CONFLICTE ARMAT I PAU


S’HA TANCAT EL PERÍODE PER INSCRIURE’S EN AQUESTA ACTIVITAT PEL CURS 2016-17

COOPERACIÓ, SOLIDADARITAT I PAU

ACTIVITATS PER A INSTITUTS

ESO I BATXILLERAT

Dinamitza: Grup Eirene

DESCRIPCIÓ

Durant els conflictes armats tant homes com dones pateixen, tothom pot tenir papers de

víctimes i victimaris, d’agredides i agressores. Però l’estereotipació i la inequitat de gènere amb la que es conviu en moltes societats fa que les dones pateixin els conflictes d’una forma més àmplia i desproporcionada que els homes.

Els conflictes armats deixen darrera seu un llegat de destrucció i de violència que roman durant molts anys després del final de les confrontacions i la signatura dels acords de pau. Per moltes dones, la guerra implica empobriment, pèrdua de familiars, trencament de l’estructura social, violència sexual o desplaçament forçat.

No obstant això, els conflictes armats no tenen, les mateixes conseqüències per a totes les dones. Per algunes d’elles el conflicte els ha donat l’oportunitat d’apoderar-se i de guanyar accés a espais socials que els hi havia estat denegats fins ara, d’impulsar estratègies per generar processos de pau i d’organitzar-se i esforçar-se per assolir la pau

OBJECTIUS

CONCEPTUALS

Donar a conèixer els conceptes de gènere, conflicte armat i processos de pau i les raons per les que les dones pateixen de forma més devastadora les conseqüències de les guerres.

ACTITUDINALS

Fomentar la empatia, el diàleg i la cooperació a través de la visualització del treball de les dones com a constructores de pau. Contribuir a l’educació en temes humanitaris i de cultura de pau i en el foment de l’esperit crític i coneixement de la realitat en la formació als centres educatius, a través de tutories, socials, educació per la ciutadania, etc, posant al seu abast els materials pedagògics necessaris per poder realitzar una acció significativa per l’alumnat.

PROCEDIMENTALS

Canalitzar les motivacions de solidaritat i els sentiments de cooperació que puguin sorgir d’entre els joves que han treballat al taller, a través de dinàmiques de grup, debat, construcció conjunta dels conceptes i comunicació audiovisual. Per aconseguir-ho es donaran a conèixer moviments socials i campanyes que estan treballant en la línia dels processos de pau, tot convidant-los a accions de caire activista (recollida de signatures, participació en actes, comunicació via e-mail i difusió entre diferents cursos, etc.)

ÀMBIT I CONDICIONS

  • L’activitat requereix l’acompanyament del professorat.
  • Alumnat per sessió: Grup classe, màxim 30 alumnes.
  •  Dates i horari: A escollir per cada centre educatiu.
  • Lloc: a l’aula de l’escola.
  • Durada: 2 hores
  • Franja escolar: Cicle Superior d’ESO (3rt i 4rt) i Batxillerat.
  • Activitat gratuïta
  • Responsable de l’activitat: Poseu-vos en contacte amb Marina Aguilar.
  • Torre del Sol Tel: 93 6351200 (ext. 144)

Email:sensibilitzaciocooperacio@santboi.cat

Anuncis